Iluminatul electric

Iluminatul electric reprezintă tehnica producerii şi a răspândirii luminii artificiale produse de surse electrice, în scopul desfăşurării activităţii oamenilor sau in scopuri industriale.

Iluminatul electric este caracterizat de:

  • iluminarea suprafeţelor utile,
  • uniformitatea iluminării si a luminanţei (strălucirii) în timp şi în spaţiu,
  • culoarea si compoziţia spectrală a luminii,
  • factorul de utilizare a fluxului luminos si eficacitatea luminoasa a surselor de lumina.

Sursele de lumină:

  1. Lampile cu incandescenta se folosesc numai la iluminari mici (sub 200 lx), cand sunt necesare aprinderi si stingeri frecvente sau cand este nevoie de o lumina dirijata (iluminat electric local)
  2. Lampile cu vapori de mercur de inalta presiune (cu balon fluorescent) se folosesc la iluminatul exterior si la iluminatul electric al halelor inalte (peste 8 m)
  3. Lampile cu vapori de sodiu dau rezultate bune in halele inalte cu degajari de praf si fum (de ex. in turnatorii) si in iluminatul electric exterior, deoarece lumina galben-rosiatica a acestor surse patrunde bine prin fum si prin ceata.

In mediile cu conditii grele de lucru (umiditate, temperaturi ridicate, degajari de praf sau de substante chimice corosive, pericol de incendiu sau de explozie) trebuie folosite corpuri de iluminat electric de constructie speciala, etanse sau antiexplozive.

Iluminatul electric este realizat cu instalatii de iluminat electric de lucru si de siguranta (de rezerva si de evacuare).

Iluminatul electric de siguranta de rezerva (pentru continuarea lucrului) se prevede in incaperi in care din cauza actiunii involuntare a oamenilor la intreruperea alimentarii iluminatului electric de lucru se pot provoca deranjamente sau avarii ale utilajelor, incendii sau explozii, deranjamente in functionarea centralelor si a statiilor electrice, a centralelor telefonice etc.

Iluminatul electric de siguranta de evacuare serveste la evacuarea in siguranta a persoanelor in caz de pericol si se prevede la iesirile incaperilor de utilitate publica in care se pot afla mai mult de 100 de persoane, in incaperile de trecere, coridoare si pe scari care servesc la evacuarea oamenilor din cladiri (cu peste 50 de persoane). In general, iluminatul electric de siguranta necesita sursa independenta de energie electrica (de regula, baterii de acumulatoare).

Asistenţă imediată: